torsdag 23 januari 2014

Ursäkta röran, vi bygger om

Här har det hänt grejer. Husets ständiga förändring är säkert något jag reflekterar över mer än Paul som spenderar mer tid där för tillfället. Jag som kommer dit mellan snickarnas arbetspass ser hela tiden det nya som tar form. Fort går det, så fort att jag inte hunnit med att uppdatera bloggen mellan varven. Därav detta lite för långa bildsvep med små glimtar från början av denna oändliga renovering fram till sensommaren 2013. Det betyder att du nedan kommer att få en inblick i hur vi gått till väga för att, under lite mindre än ett år, bli av med all skit som inte längre har i huset att göra och vad som kommer att restaureras. 

Inte insåg vi storheten i att hela huset skulle blåsas ut när vi rev tapeter...

 ...och drog ut spik i taket.

Här var det inte tal om att sortera och rensa, allt hamnade på brasan.

Väggarna rensades på någon sorts lera/torv isolering, golvet bröts upp och allt därunder grävdes ut. Såklart har vi sparat de gamla brädor som var fina och oförstörda, en del var dock ruttna under.

Grävmaskin fick avlasta vår enkla spade för att få bort allt som fanns under golven.

Kakelugnarna monterades ner (experthjälp på just den uppgiften tack och lov), de ska piffas upp lite innan de monteras upp igen. Dörrar och dörrkarmar plockades bort och förvaras nu på ett säkert ställe tills även de ska upp igen. 
Golvet i övre salen omhändertogs varsamt, hela bjälklaget revs och när det kommer nytt ska de här fina plankorna få komma tillbaka.

Det som inte grävmaskinen fick med fick vi snällt ösa för hand (läs Paul, han har verkligen dragit det stora lasset).

Tillslut var även bjälklaget mellan under och övervåning samt mellan övervåning och vinden rivet (åtminstone över hallen). Är detta vad man kallar öppen planlösning? 

Inuti hela huset skulle med andra ord allt ut, berget som huset stadigt står på skulle dammsugas ner till sista dammkornet. Det krävde med facit i hand en grävmaskin, spade, sopkvast och högtryckstvätt. Men rent och torrt blev och bygget vände. Vi kunde äntligen börja bygga, där stod mura grund och gjuta golv först på tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar